Kunst door de Brievenbus

Ouderen zijn thuis creatief bezig en maken kunst die door de brievenbus past.

Kunst door de Brievenbus is een project voor ouderen in Zutphen. Deelnemers krijgen tijdens het project elke twee weken een creatieve opdracht in de brievenbus waarmee ze, alleen of samen met een kennis, (klein)kind of wie dan ook, aan de slag kunnen. De opdrachten worden bedacht door kunstenaars. Ze kunnen worden gedaan met potlood, pen en andere spullen die men al in huis heeft. Aan het eind van het project volgt een presentatie van alle kunstwerkjes.

Bovenstaand filmpje laat zien hoe Kunst door de Brievenbus werkt voor deelnemers. Veel ouderen genieten ervan om creatief bezig te zijn. Kunst door de Brievenbus is ontwikkeld in 2020 door Amphion Doetinchem, toen ouderen eigenlijk niet de deur uit konden om hun hobby’s uit te oefenen. Met dit project konden zij juist in deze tijd toch thuis hun fantasie prikkelen en plezier beleven. Een deelnemer geeft aan: “Ik ben er de hele dag in mijn hoofd mee bezig. De tijd vliegt voorbij.”

Groot succes

Door het grote succes wordt Kunst door de Brievenbus al omarmd door vele gemeenten in heel Nederland. Het project wordt in Zutphen uitgevoerd door Muzehof centrum voor de kunsten, in samenwerking met welzijnsorganisatie Perspectief Zutphen.

Projectleider Petra Bennis (Muzehof): “Uit onderzoek blijkt dat kunst een positieve bijdrage levert aan de levenskwaliteit van ouderen. Daarom zijn we heel blij dat we dit project samen met Perspectief ook in Zutphen kunnen opzetten.”

Sociaal werkers Jai-Lana Joseph en Anne Piepers van Perspectief: “Wij houden contact met deelnemers, die dat willen. Of we kijken of we een maatje voor hen kunnen vinden die samen met hen mee wil doen.” Of er behoefte is aan een groepsbijeenkomst wordt nog onderzocht.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Lang Leve Kunst Fonds.

Wil je weten wanneer de volgende ronde van Kunst door de brievenbus start? Houd de Muzehof website in de gaten.

 
  • Heb je een vraag? Neem contact op met de Muzehof.
  • Vind ons leuk op facebook en blijf op de hoogte van onze nieuwtjes!