Viola da Gamba

Wil je viola da gamba spelen? 

Wil je lessen viola da gamba gaan volgen? De meeste mensen beginnen pas op latere leeftijd met viola da gamba lessen maar het is ook mogelijk om als kind gamba te spelen. Er zijn namelijk gamba’s in 3 maten; de diskant (vioolformaat), de alt (iets groter dan altviool) en de bas (zo groot als een cello). Kinderen kunnen op een diskant beginnen. Volwassenen kunnen kiezen welk formaat het meeste aanspreekt. Het meeste repertoire is geschreven voor de bas. Op diskant en alt kun je vooral samenspelen in consort (een soort voorloper van het strijkkwartet). Het is wel handig om noten te kunnen lezen. 

De muziek van de viola da gamba 

De viola dag gamba is een instrument waarmee je voornamelijk oude muziek (van ca. 1600-1780) kunt spelen. Daarna was het instrument lange tijd niet in gebruik. Er is prachtig solorepertoire voor de basgamba maar ook heel veel hele mooie muziek voor consort. Je kunt al vrij snel consort spelen omdat dankzij de fretten intonatie minder een probleem is dan bijvoorbeeld bij viool en cello. Daarom is het ook een instrument waar je prima op latere leeftijd (ook 60 plus) nog mee kunt beginnen. De basgamba heeft in de barokmuziek in ensembles dezelfde rol als de (barok)cello, je speelt mee met de basso continuo, een hele belangrijke functie. Je kunt dan ook samenspelen met allerhande andere instrumenten, zoals viool, fluit, klavecimbel. Op de Muzehof is er de mogelijkheid om gambaconsort te spelen, naast de lessen.

Hoe werkt de viola da gamba?

De viola da gamba is geen familie van de viool of cello. De gambafamilie bestond altijd naast de vioolfamilie en was meer het instrument van de adel, die ook graag zelf samenspeelde. Alle formaten gamba’s worden tussen de knie gehouden. De strijkstok hou je anders vast dan de strijkstok van een viool of cello, je strijkt onderhands.

Een viola da gamba kopen of huren?

In Nederland zijn een paar gambabouwers, hier kun je soms een instrument huren. Kopen kan daar ook en ook zijn er goedkopere instrumenten uit bijvoorbeeld China te koop, of tweedehands via bijvoorbeeld Marktplaats of via via.

 

 

 

 

 

 

 

  • Heb je een vraag? Neem contact op met de Muzehof.
  • Nieuw bestuurslid gezocht voor Stichting Muzehof!
    Klik op deze button voor meer info.