cultuureducatiedag

Kort verslag Cultuureducatiedag 2018

Cultuureducatiedag Muzehof Centrum voor de Kunsten 24 januari jl.

De jaarlijkse cultuureducatiedag, georganiseerd door Muzehof, vond plaats in Zutphen, locatie Fort Bronsbergen op 24 januari 2018.
Deze inspiratie- en kennisdag met o.a. lezingen en interactieve workshops werd bezocht door leerkrachten en schooldirecteuren, kunst- en cultuuraanbieders, cultuur- en erfgoedambtenaren en ook de wethouder van Zutphen nam deel aan twee workshops. Dagvoorzitter Wendelien Wouters was de gids van de dag.

Kernvraag van de dag

Welke vragen leven er in het onderwijs rondom cultuuronderwijs? Muzehofdirecteur Lisette Lagerweij maakte de rol van het team Cultuur & School helder: werken als verbinder tussen het onderwijs en aanbieders. Op elke tafel stond een koffertje waar men vragen in kon stoppen. Gedurende de dag werd iedereen uitgenodigd de ingediende vragen te bekijken en waar mogelijk te beantwoorden.

Openingslezing

De schrijver, Jaap Robben, vermaakte en verraste het publiek met zijn presentatie en workshop rondom dichten.
Leerkrachten die gewend waren het concept “elfje” te hanteren, kregen er van langs. Ook de door menigeen gehanteerde “regels” rond het schrijven van een gedicht – korte zinnen, rijmen en witregels – werden één voor één door Jaap afgeserveerd.
De uitkomst van de workshop leverde nieuwe woordcombinaties op, zoals “harige fietsbel”.

Diverse workshops, o.a.:

Erfgoed Gelderland presenteerde het onderwijsprogramma Reizen in de tijd en daagde de deelnemers uit tijdens een flitsende workshop. Olga Potters, onderzoeker aan het lectoraat kunst- en cultuureducatie van ArtEZ, kondigde het boek Leren van kunst aan.
En Erik Groot Koerkamp – presenteerde een “vragenbal”
met een workshop die je aan het denken zette door de Kunst van het vragen stellen,  om zo talenten van leerlingen aan te spreken.
Ook de handen kwamen aan bod tijdens de workshop van het duo van Techniki in het Talentenlab met als doel de interesses van kinderen te gebruiken als bouwstenen.
Lees hier de uitnodiging met daarin het volledige programma: http://www.muzehof.nl/uploads/bestanden/cultuurenschool/uitnodiging-muzehof-cultuureducatiedag20181.pdf

Resultaat

Met alle vragen die zijn opgehaald gaan de cultuurcoaches van de Muzehof aan de slag. De deelnemers reageerden uitermate enthousiast op de nuttige inhoud van deze dag en waren blij met de opgedane contacten en uitwisseling. Muzehof zal, als kenniscentrum rond cultuureducatie, volgend jaar weer een Cultuureducatiedag organiseren.

Foto's gemaakt door Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau. Een selectie staat hier

Lees hier de uitnodiging. Wil je volgend jaar uitgenodigd worden? Stuur dan een mail naar Jessica Harmsen

 

  • Heb je een vraag? Neem contact op met de Muzehof.
  • Nieuw bestuurslid gezocht voor Stichting Muzehof!
    Klik op deze button voor meer info.