Mobiele Erfgoedtentoonstelling meubelset

Terugblik Erfgoed Inspiratiedag 2022

Terugblik Erfgoed Inspiratiedag 2022

7-11-2022

1. Mobiele ErfgoedTentoonstelling (MET) officieel gelanceerd

De Mobiele ErfgoedTentoonstelling is in 2021 uitgebreid getest, Muzehof was hierin projecteider. In verschillende samenstellingen zijn de elementen gebruikt op diverse locaties. Lees meer over de MET... Tijdens de Erfgoed Inspiratiedag op 19 oktober is de MET officieel gelanceerd. Nu is het aan de erfgoedorganisaties in Lochem en Zutphen om er vooral veel gebruik van te gaan maken.
De MET maakt het erfgoedorganisaties makkelijk om op een laagdrempelige manier erfgoed te laten zien. Inwoners die niet in de gelegenheid zijn om de vaste tentoonstellingslocaties te bezoeken, zoals (kwetsbare) ouderen, kunnen de dankzij de MET in hun eigen omgeving meegenieten. De MET kan daarnaast worden ingezet op bijvoorbeeld scholen en bibliotheken om ook onder meer jongeren te bereiken.

  • Lees alles over hoe het werkt op Erfgoedcentrumzutphen.nl
  • Wil jij een mooie tentoonstelling maken over Erfgoed? Mail dan Erfgoedcentrum Zutphen.

Wat is de MET? Promofilmpje

Wat is de Mobiele Erfgoed Tentoonstelling en hoe kan jouw organisatie het kosteloos gebruiken? Infofilmpje met Annette Zwaaij (Sensire Zutphen Lochem), Hendrik Haafkens (gemeente Zutphen en erfgoedcentrum Zutphen), Evelien Legtenberg (gemeente Lochem) en Olga Kersten (Muzehof)

Op de Erfgoed Inspiratiedag op de Kaardebol onthulden de wethouders Wendy Goodin van gemeente Lochem en Sjoerd Wannet van gemeente Zutphen de MET, de Mobiele ErfgoedTentoonstelling:

Wethouder Goodin (Lochem) over de MET:

Wethouder Wannet (Zutphen) over de MET

2. presentaties en keynotes door interessante sprekers

Deze presentaties waren er:

  • Keynote door Gonca Yalçner, Manager Educatie en Participatie van het Amsterdam Museum kwam vertellen over de totstandkoming en samenwerking binnen het project Collecting the City. Deze keynote kwam heel goed aan bij de aanwezigen.
  • Presentatie Gouden regels voor Erfgoededucatie, over erfgoed levend maken in jouw organisatie of school, door Jolijn Rietbergen, zij sprak ook over dit filmpje
  • Presentatie door Ben Bregman over de leerlijn Reizen in de Tijd

3. workshops en rondleidingen

  • Er was een rondleiding op Erve Eme en de Archeo Hotspot
  • Workshops o.a.:
    •    Onder leiding van Pien Pon, initiatiefnemer en conservator van Museum STAAL leerde je hoe je een tentoonstelling maakt. Hoe kies je een interessante invalshoek bij je onderwerp en hoe gebruik je de MET.
    •    Het ontvangen van bezoekers is een essentiële bezigheid in veel organisaties. Een rondleider heeft daarin een belangrijke taak: als begeleider van bezoekers kun je het verschil maken in hoe jouw instelling wordt ervaren. Krijg een voorproefje van de cursus Van rondleider naar begeleider door erfgoedtrainer Jolijn Rietbergen.

4. terugblik leerlijn Reizen door de Tijd

en de impact die dat heeft op het onderwijs. En vooruitkijkend: op welke manier gaan we door in de toekomst?

Erfgoed inspriratiedag Erfgoed inspriratiedag Erfgoed inspriratiedag Erfgoed inspriratiedag Erfgoed inspriratiedag Erfgoed inspriratiedag
Foto's: Pim Helmich

  • Heb je een vraag? Neem contact op met de Muzehof.
  • Vind ons leuk op facebook en blijf op de hoogte van onze nieuwtjes!