Boeren Bruiloft John F. Kennedyschool Zutphen

Lochemse kinderen bezoeken beiaard

Hoe vaak slaat de kerkklok eigenlijk op het halve uur? Hoeveel klokken hangen er boven in de kerktoren? Welke melodieën klinken er eigenlijk? Wanneer klinkt er eigenlijk een melodietje uit de toren en wanneer klinkt er enkel een ‘bim bam’? Zit daar een mannetje bovenin die een mega groot klokkenspel bespeelt of misschien wel een machientje....?

 Al deze vragen worden beantwoord tijdens het pilotproject de 'Zingende klokken' van de beiaard in de Gudulatoren te Lochem welke start op woensdag 26 februari. Vier Lochemse scholen zullen dit schooljaar hieraan deelnemen.

Het doel is kinderen in contact brengen met cultureel erfgoed in hun eigen omgeving, kennismaking met een niet alledaags muziekinstrument en de werking hiervan laten zien.

Kinderen krijgen in de klas een les van de beiaardier Jan-Geert Heuvelman waarbij in wordt gegaan op de achtergrond, werking en geschiedenis van het muziekinstrument het carillon. Er wordt ook kort muziekgemaakt met de kinderen. Bovenin de Gudulatoren in Lochem wordt het carillon bekeken en beluisterd.

De beiaardier geeft in de klas een korte muziek/geschiedenisles. Direct hierna gaat de klas met hem en een aantal begeleiders naar de kerk in Lochem. De helft van de groep gaat mee met Jan-Geert naar het carillon boven in de kerktoren. De andere helft krijgt beneden in de toren uitleg van een 'Vriend van de Lochemse beiaard' over de historie van de Gudulatoren. Vervolgens wisselen de groepen elkaar af.

 Dit project is ontstaan in een samenwerkingsverband tussen de Lochemse Cultuurcoach van de Muzehof en Stichting Vrienden van de Lochemse Beiaard.

 

 

  • Heb je een vraag? Neem contact op met de Muzehof.