3. Workshop Dans door Danielle Bouwmeester

Het was een klein en select gezelschap dat de uitdaging aanging om in beweging te komen.
De opzet van de actieve workshop was dat de deelnemende leerkrachten er de volgende dag al mee aan de slag konden gaan in hun eigen klas!
Dansdocente Danielle gaat speels en in een snelle opbouw door de opdrachten heen. Met de eigen groep kan de leerkracht zelf het tempo bepalen met veel onderzoekende opdrachten.

De volgende onderwerpen kwamen aan bod:

  • Waar kan je lichaam eigenlijk allemaal bewegen?

De leerlingen gaan twee aan twee aan de slag om dit te onderzoeken en te bespreken met elkaar. Op deze manier gaan de lln. ongevraagd al bewegen.

  • Werkblad met figuurtjes:

3 buigingen bij elkaar ‘boetseren’ en dit aangeven op de figuurtjes van het werkblad. Het blijkt dat 3 buigingen lastig zijn: je hebt er al snel meer. Daarna 4 houdingen van de gemarkeerde figuurtjes nadoen.

  • In de kring:

Om de beurt is een leerling de leider en maakt 3 buigingen na elkaar. De andere leerlingen doen direct mee.

  • In de ruimte worden 3 knuffels neergelegd in een bepaalde houding:

Doe de houdingen na en dans/beweeg van de ene naar de andere houding. Dit is een creatief proces: er wordt betekenis ingelegd en de houdingen worden al doende onderzocht.

Na elke opdracht wordt er besproken wat er gebeurt met de deelnemers van deze workshop en wat zij ervaren.
Tenslotte wordt er een stukje dansfilm vertoond van Het Nederlands Dans Theater: de aanwezigen krijgen de opdracht om als een detective dit stukje film te bekijken. Er mag geen oordeel uitgesproken worden: dit blijkt heel lastig te zijn en Danielle houdt iedereen goed bij de les! Er mag echt alleen gekeken worden hoe het er uitziet, wat er gedaan wordt enz.

En, was het inspirerend? Reacties van deelnemers op de workshop dans door Danielle Bouwmeester
Marlous Kleijberg, kunstdocent en creatief coach: ‘Het was inspirerend omdat het veel verbindingen gaf met andere disciplines zoals rekenen, taak, biologie en beeldhouwkunst.’
Wilco van der Zwam, Kunstgemaal: DOEN! Zelf meer dansen.

  • Heb je een vraag? Neem contact op met de Muzehof.
  • Vind ons leuk op facebook en blijf op de hoogte van onze nieuwtjes!