Oude luidklokken Lochem

Erfgoed-educatie op scholen

Project Erfgoededucatie regio Zutphen/Lochem is gestart

ZUTPHEN/LOCHEM

Op woensdag 30 januari 2019 vond het feestelijke begin plaats van het project Erfgoed-educatie. In het project Erfgoededucatie regio Zutphen/Lochem 2018 – 2021 gaat Muzehof Centrum voor de Kunsten samen met Erfgoed Gelderland en lokale erfgoedpartijen lessen in erfgoededucatie ontwikkelen voor het basisonderwijs.

Lees dit Artikel in De Stentor, door Sander Grootendorst, foto Patrick van Gemert.

De insteek is om met een flink aantal erfgoedaanbieders in Zutphen en Lochem zeker twaalf bezoeklessen te maken. Deze lessen bij elkaar vormen een doorlopende leerlijn, waarbinnen scholen hun eigen keuzes kunnen maken op basis van thema, canononderwerp en tijdvakken.

Projectonderdelen

  • het ontwikkelen van bezoeklessen op erfgoedlocaties
  • het trainen van de erfgoededucatie-medewerkers in betere aansluiting op het basisonderwijs
  • trainen van de leerkrachten van de pilotscholen om erfgoededucatie te integreren binnen hun lessen.

Binnen het project wordt gebruik gemaakt van het Gelderse online platform Reizen in de tijd. Hoofddoelstellingen van het project zijn het verbeteren van de kwaliteit en het zorgen voor meer erfgoedlessen, naast het creëren van een lokaal netwerk van erfgoedpartners. Doelgroepen zijn alle 36 basisscholen in Lochem en Zutphen en erfgoedpartijen in de regio.

De gemeenten Lochem en Zutphen, die het belang van erfgoededucatie onderschrijven, dragen financieel bij aan het project. Muzehof - het lokaal expertisecentrum voor cultuureducatie en –participatie, regio Zutphen/Lochem - zal het project gaan leiden.
Het landelijke Fonds voor Cultuurparticipatie heeft de aanvraag voor het project Erfgoededucatie regio Zutphen/Lochem gehonoreerd. Muzehof, gemeenten, scholen en het cultuur- en erfgoedveld kunnen zo de eerder ondertekende intentieverklaring gaan uitvoeren. Het is een omvangrijk project dat mede door de heldere aanvraag de maximale toekenning van het Fonds heeft gekregen!

30-1-2019

  • Heb je een vraag? Neem contact op met de Muzehof.
  • Vind ons leuk op facebook en blijf op de hoogte van onze nieuwtjes!