Erfgoedles basisschool Stadsgids Zutphen

Erfgoedlessen op scholen: ‘Max en de verdwenen stad’.

Erfgoedlessen op scholen: ‘Max en de verdwenen stad’.

Muzehof organiseert cultuurlessen op alle basisscholen in de regio Zutphen/Lochem. De cultuurcoaches van de Muzehof geven de scholen advies hierover. Er zijn ook erfgoedlessen. Een speciaal lespakket van Erfgoed Gelderland, Reizen in de Tijd, is door subsidie beschikbaar gekomen op initiatief van Muzehof.

Op 1 april 2021 startte een pilotproject in Zutphen: ‘Max en de verdwenen stad.’

Basisschool De Bongerd liep met de leerlingen door Zutphen o.l.v. gidsen. Kinderen luisterden aandachtig naar Zutphense verhalen over de 2e Wereldoorlog, verteld door de stadsgidsen. Ze stonden stil bij koperen gedenktegels ofwel “Stolpersteine”. Die liggen voor de huizen waar slachtoffers van het nazi-regime woonden. De dag ervoor legden de kinderen een krans bij het monument aan de IJsselkade.

Deze lessen over de geschiedenis in Zutphen tijdens WOII zijn speciaal ontwikkeld door Educatie Punt Zutphen i.s.m. Stadsgidsen van Zutphen, in opdracht van Muzehof. Dit is een van de nieuwe erfgoedlespakketten van Reizen door de Tijd waarna alle betrokkenen gaan evalueren.

Het verhaal van Max en de verdwenen stad

De moeder van de 13-jarige Joodse Max vindt het niet nodig om onder te duiken. Toch besluit Max, nadat hij allerlei nare verhalen heeft gehoord, zijn koffer te pakken om te vertrekken naar Aalten, waar hij de rest van de oorlog onderduikt. Na de oorlog komt hij terug in een stad die hij niet meer herkent. Wij gaan Max helpen door hem te vertellen wat hij moet weten over de periode die hij gemist heeft, zodat hij samen met de andere mensen die de oorlog hebben overleefd de stad en hun leven weer op kan bouwen.

  • Heb je een vraag? Neem contact op met de Muzehof.
  • Vind ons leuk op facebook en blijf op de hoogte van onze nieuwtjes!