Turkse ouderen vertellen

Documentaire over 60 jaar gastarbeiders in Zutphen groot succes

15-04-2024

Kunstkracht: Documentaire over 60 jaar gastarbeiders in Zutphen

Vrijdag 26 april 2024 om 19.30 uur draait in wijkcentrum Waterkracht de documentaire ’60 jaar gastarbeiders in Zutphen’. Toegang is gratis. In deze korte film vertellen zes Turks-Nederlandse ouderen die als gastarbeider naar Zutphen kwamen, hoe het was om te wennen aan een nieuwe cultuur, in een nieuwe stad. In augustus is het 60 jaar geleden dat Nederland een overeenkomst tekende met Turkije over gastarbeiders.

Het is de tweede keer dat de film te zien is in Zutphen. Vrijdag 12 april 2024 bezochten iets meer dan 400 mensen de première in theater Hanzehof. De documentaire is met hulp van filmmakers van mediaplatform Beeldbrengers in het kader van project Kunstkracht in Waterkwartier gemaakt door een aantal jonge Zutphense vrijwilligers met een Turks-Nederlandse achtergrond. Zij vinden het belangrijk om verhalen van voorgaande generaties te vertellen. Het delen van de geschiedenis van de mannen en vrouwen die zich inzetten voor de Nederlandse samenleving zorgt voor begrip en verbinding tussen culturen. Na de vertoning is er voor het publiek de kans om een reactie op de film achter te laten. Informatie: muzehof.nl/kunstkracht

Kunstkracht in Waterkwartier is een samenwerking tussen Muzehof centrum voor de kunsten, Stichting Lokaal, Wijkcentrum Waterkracht, Bij de Bieb, Stichting Perspectief en Dat Bolwerck en wordt gesteund door gemeente Zutphen, het VSBfonds, het Fonds voor Cultuurparticipatie en Het Cultuurfonds Gelderland. Het Dela Fonds en het Postcode Loterij Buurtfonds dragen ook bij aan de documentaire ’60 jaar gastarbeiders in Zutphen’.


Poster van de filmpremiere.

  • Heb je een vraag? Neem contact op met de Muzehof.
  • Vind ons leuk op facebook en blijf op de hoogte van onze nieuwtjes!