OUderen exposeren hun Kunst door de Brievenbus Zutphen

Expositie Kunst door de Brievenbus

Expositie Kunst door de Brievenbus

6-7-2023
“Je krijgt gewoon zin om zelf aan de slag te gaan”.
Een kunstproject voor ouderen wat verbindt, inspireert, motiveert en gelukkig maakt - dat is Kunst door de Brievenbus. Waar iets kleins en schijnbaar eenvoudigs een ware parel blijkt te zijn. Dat was donderdagmiddag 6 juli 2023 goed zichtbaar in Buurthuis ’t Nut in Warnsveld waar door ouderen gemaakte kunstwerken werden tentoongesteld.

Sinds januari deden zo’n veertig ouderen in Zutphen en Warnsveld mee aan het project ‘Kunst door de Brievenbus’ van Muzehof centrum voor de kunsten en Perspectief Zutphen. Om de week ontvingen ze per post een kunstopdracht waar ze thuis of in De Uitwijk, alleen of samen met een kennis of kleinkind, mee aan de slag konden gaan. “Om de week een cadeautje om helemaal vrolijk van te worden”.
De opdrachten zijn bedacht door kunstenaars. Ze konden worden gedaan met potlood, pen en andere spullen die iedereen wel in huis heeft. De afgelopen maanden zijn al veel (foto’s van de) werken teruggestuurd naar Muzehof.

Als afronding van een half jaar lang tekenen, schilderen en knutselen exposeerden de deelnemers hun werk dat mooi werd gepresenteerd aan een lijn of op een mini-schildersezel. Trots leiden ze hun partner, vriend of vriendin, kind of kleinkind rond en vertelden honderduit over de gemaakte opdrachten. Zoals een deelnemer aangaf:  “Kunst gaat natuurlijk ook over emotie en ik hoop dat veel deelnemers er op hun manier ook bijzondere momenten door beleefd hebben”.
Reacties van de gasten waren enthousiast: “Wat een originele inzendingen, kunstzinnigheid pur sang. Jammer dat het alleen vanmiddag te zien is!”

Cultuurwethouder Sjoerd Wannet kwam ook een kijkje nemen en deelde het enthousiasme. Hij kon van de aanwezige deelnemers horen en zien wat de impact van dit project op hen is geweest - ontroerend om hun verhalen te horen, zoals het leren kennen van nieuwe mensen en het plezier om inspiratie en energie te krijgen door creativiteit.
Op een apart tafeltje stond een grotere schildersezel met daarop een mooie tekening van de opdracht ‘Een tekening te maken van je lievelingsliedje’. Het blijkt de rouwkaart te zijn van een van de deelnemers, dit was haar laatste echte tekening.

Door het grote succes wordt Kunst door de Brievenbus al omarmd door vele gemeenten in heel Nederland. Het project wordt in Zutphen uitgevoerd door Muzehof centrum voor de kunsten, in samenwerking met welzijnsorganisatie Perspectief Zutphen. De organisaties zijn bezig met een vervolg.

Foto's: Wim Besselink

  • Heb je een vraag? Neem contact op met de Muzehof.
  • Vind ons leuk op facebook en blijf op de hoogte van onze nieuwtjes!