Zelf documentaire maken

Oproep: Documentaire over 60 jaar gastarbeiders in Zutphen

Kunstkracht: Documentaire over 60 jaar gastarbeiders in Zutphen 

Kleinkinderen van de eerste generatie Turkse gastarbeiders maken een korte documentaire waarin ze hun grootouders aan het woord laten. Opa’s en oma’s vertellen in de film over hoe het was om 60 jaar geleden in Zutphen aan te komen als gastarbeider. Makers Mehmetali Görmez, Zehra Tufek en Meryem Yildirim zoeken nog hulp bij hun project, dat onderdeel is van project Kunstkracht in Waterkracht. In Kunstkracht in Waterkwartier worden kunst en cultuur ingezet om buurtbewoners te inspireren een positieve toekomst te verbeelden.
15-03-2024: Update: de documentaire gaat in premiere op 12 april 2024. Info en tickets

Onder leiding van filmmakers van mediaplatform Beeldbrengers werken Turks-Nederlandse jongeren aan een film waarin ze hun eigen familiegeschiedenis onderzoeken en daarbij kijken welke lessen er voor hun eigen toekomst te leren zijn. De korte documentaire wordt aan het eind van de Ramadan op 12 april 2024 (derde dag Eid Al-Fitr) gepresenteerd.

Oproep

Om daar te komen kunnen Mehmetali, Zehra en en Meryem nog hulp gebruiken. In eerste plaats is er nog plek voor meer jongeren om mee te werken op technisch vlak, montage en belichting bijvoorbeeld. Zo kan rond Waterkracht een community van jonge mediamakers ontstaan. Daarnaast zoeken de filmmakers nog Nederlanders die in de jaren zestig veel met Turkse gastarbeiders te maken hadden: mensen met beroepen als huisarts, werkgever, docent of mensen die op een andere manier veel met gastarbeiders te maken hadden, bijvoorbeeld omdat ze buren waren. Belangstellenden die iets willen vertellen in de documentaire, of die mee willen helpen kunnen zich melden bij Tim Pardijs.

Kunstkracht in het Waterkwartier is een samenwerking van Muzehof centrum voor de kunsten, Beeldbrengers, Bij de bieb en Waterkracht en wordt gesteund door het VSBfonds, het Fonds voor Cultuurparticipatie en Cultuurfonds Gelderland. Zie: muzehof.nl/kunstkracht


Foto: Filmmakers Zehra Tufek, Meryem Yildirim en Mehmetali Görmez voeren verkennende gesprekken met bewoners van Waterkwartier.

  • Heb je een vraag? Neem contact op met de Muzehof.
  • Vind ons leuk op facebook en blijf op de hoogte van onze nieuwtjes!