dansen en springen als je thuis bent

Ontdek thuis je talent - kinderen!

Thuiskunst kinderen

Ook als je thuis bent kan je aan de slag met kunst! Bezoek online musea, ga dansen, tekenen, knutselen...
Muzehof heeft van alles verzameld voor diverse leeftijden. Blijf in beweging en ontdek je talent thuis!

  • Allerlei kunsten om thuis te doen. Voor muziek kijk hier
  • Voor kinderen, ouders, docenten...

 

Jouw aanbod

 

Ben jij een kunstaanbieder/ -docent en heb je hiervoor een leuk idee?

Meld je dan aan bij Wim Besselink.

Eye Film Player

Bekijk online films uit de collectie van Eye Filmmuseum. Op de Eye Film Player vind je spraakmakende documentaires, Nederlandse speelfilms, internationale filmklassiekers en prachtige compilaties met beelden uit de collectie stille films. Ook kun je er unieke films uit de filmgeschiedenis bekijken die nergens anders online te zien zijn.
Dit is de link naar het gratis filmaanbod van Eye.

Ga mee op reis door de tijdlijn van Helene

Helene Kröller-Müllers unieke kunstverzameling legt de basis voor het museum zoals je dit nu kent. Vandaag ging de rubriek Tijdreizen van start. Vanaf nu neemt Isabelle Bisseling (onderzoeker) je aan de hand van de online Tijdlijn mee op reis door de museumgeschiedenis. Je ontdekt hoe Helenes passie voor kunst en natuur ontstond, welke kunst ze verzamelde en hoe haar museumdroom er uit zag. Tweewekelijks wordt een korte video op YouTube en IGTV geüpload. De eerste aflevering, Handelsgezind, is nu te zien. Naar Tijdreizen >>

De restauratie in beeld

Vanwege de beperkte opening van het museum heeft niet iedereen de tijdelijke presentatie met filmbeelden over de restauratie van Jardin d’émail (1974) van Jean Dubuffet kunnen zien. We hebben goed nieuws, de film is nu ook online te zien. In deze film is te zien hoe de ‘tuin in een tuin’ langzaam maar zeker in volle glorie wordt hersteld. Bij de film vind je ook een tijdlijn met de geschiedenis, realisatie en voorgaande restauraties van het werk. Naar de film >>

Muzikale escaperoom

Escaperooms zijn al jarenlang populair! De website Muziekinschool.net heeft een muzikale escaperoom gemaakt en is t/m 5 maart gratis te spelen! Vooral leuk voor groep 5, 6 en 7.

Klik hier voor de escaperoom.
Wachtwoord voor de leerlingen: opa

Verzameldrift

De een verzamelt badeendjes en de ander digitale Pokémons. Verzamelen is van alle tijden. Deze video, gemaakt voor de Digitale Scheurkalender voor Taalmaatjes, is ook heel erg leuk om met kinderen te kijken. Matthea Versteeg (medewerker educatie) neemt je mee langs een aantal kunstwerken uit Helenes verzameling. En wie weet begin je daarna ook met verzamelen! Kijk de video >>

Mauritshuis thuiskunst voor kinderen

Kinderactiviteiten voor thuis van het Mauritshuis

Van Goghmuseum

Leer schilderen via YouTube als Van Gogh

 

"Pop Op" poppen-thuis-theaterworkshop

Workshop voor jong en oud op YouTube door Kim van Zeben. Knutsel je eigen poppen en maak je eigen show!

Fotostudio

Jouw eigen huis als fotostudio. Kijk hier de video

 

Cultuureducatie thuis

Voorbeelden en best practices online voor cultuureducatie thuis.

Pagina kunstgebouw

Hier een lijst met leuke kunstopdrachten en websites!

 

Spelen met letters

Zijn jouw kinderen nu thuis bezig met letters? Misschien hebben ze soms even geen zin in lezen of schrijven. Doe dan de volgende oefening met ze. Laat ze het alfabet vormen van bijvoorbeeld lucifers, paperclips, knoopjes, steentjes, zand of spijkers. Lukt het ze om hun eigen naam te vormen of een ander leesbaar woord? Door deze oefening leren kinderen goed te kijken naar de verschillende lettervormen en moeten ze ervoor zorgen dat hun letters leesbaar worden. Leuk om te doen en ook erg leerzaam.

Creatieve kronkels 

In verband met de huidige maatregelen rondom het corona-virus hebben wij besloten om nu al een aantal van deze Creatieve Kronkels met jullie te gaan delen. Je kunt deze namelijk niet alleen heel makkelijk in de klas doen, maar ook thuis. Zo kun je samen met je kinderen elke dag een creatief momentje inbouwen.

 

Grote Broer

Grote Broer wil kinderen laten kennismaken met diverse mooie vormen van kunsteducatie. Daarom hebben wij samen met onze creatieve workshopdocenten lesopdrachten ontwikkeld voor ouders. In de gratis lesopdracht geven we een concrete, complete en creatieve invulling voor thuis. De lesopdrachten zijn opgezet vanuit de verschillende kunstdisciplines en sluiten aan bij de standaard vakken op school. De opdrachten zijn écht gericht op de gezinssituatie. Elke opdracht is geschikt voor de onder-, midden- en bovenbouw. Het hele gezin kan er tegelijkertijd mee aan de slag! Hieronder vind je al enkele lesopdrachten, maar dit worden er komende weken nog tientallen meer! Lukt het niet de bestanden te openen of te downloaden? Kijk dan hier.

Verf maken

Wist je dat je zelf verf kunt maken? Extra handig, tijdens deze corona periode hoef je er ook niet voor de deur uit! De ingrediënten vind je namelijk in je eigen keuken. Beeldend docent Emanuelle van den Broek legt het uit én laat het je zien.

Chillen met kunst

Toolbox voor kunstbeschouwing en mindfullnessChillen met kunst laat je samen met kinderen vanuit aandacht kijken naar kunst.

Tips voor creatief thuisonderwijs

In ontregelende tijden, zoals nu, blijkt maar weer hoe belangrijk creativiteit is. Maar hoe stimuleer je creativiteit bij thuisonderwijs? Wij geven je graag een aantal tips. Verwerk de tips in het thuiswerk voor jouw leerlingen of geef ze door aan de ouders van jouw school.

Cultureel aanbod voor thuis

Waar kun je thuis vanaf de bank van genieten? Kies je favoriet uit 300 documentaires, wandel via virtual tours door verschillende musea, bekijk voorstellingen terug of pak er een muzikale opdracht bij.

Grote Broer

Grote Broer Kunsteducatie heeft samen met workshopdocenten gratis creatieve lesopdrachten en lesfilmpjes ontwikkeld voor ouders. De lesopdrachten sluiten aan bij de standaard vakken en zijn geschikt voor alle groepen. Ga dus snel een kijkje nemen op onze website!

Mini Colleges met Jochem van Eijsden

Museum Arnhem beschikt over een grote collectie oude kunst. Wetenschappelijk onderzoeker Jochem van Eijsden van Museum Arnhem doet onderzoek naar deze historische kunstobjecten. Hij vertelt in een reeks mini colleges over de vondsten die hij doet tijdens zijn speurwerk van kunst tot 1900. Bekijk de video’s!

Méér Muziek in Huis

Muziekles van Roel van Velsen, Buddy Vedder of Ilse de Lange? Bekijk de online muzieklessen van Schooltv en Méér Muziek in de Klas en ga aan de slag met de bijbehorende lesbrief. Hoe zing je bijvoorbeeld een liefdesliedje? Of hoe combineer je muziek met sport?

Orkest Kids

Op deze site van Stichting Educatieve Orkest Projecten vind je allerlei leuke muzikale opdrachten. Neem een kijkje in het instrumentenmagazijn of leer meer over componisten. Wist je dat de vrouw van de componist Haydn zijn manuscripten gebruikte om haar haar te krullen? Ook staan er links naar doe-dingen, zoals zelf een instrument maken.

Follow amus

Thuis aan de slag met muziek, dans of tekenen? Ons online lesmateriaal is nu gratis te gebruiken op desktop of tablet door ouders!

 

LIMAI

Muziekeducatie voor het primair onderwijs, deskundigheidsbevordering en schoolprojecten.

Juf Zoë, juf Miriam, juf Eline, meester Olger en juf Maite sturen je wekelijks nieuwe muzieklessen waar je zelf thuis mee aan de slag kunt. Elke vrijdag vind je hier verse lessen. Veel plezier met zingen, spelen en dansen. Doe het samen met je ouders, broertjes of zusjes, of ga leef je in je eentje uit. Heb je vragen? Zijn er liedjes die je mist in deze lijst? Stuur ons een mailtje! Wil je een update als we nieuwe lessen online hebben staan? Abonneer je dan op het LIMAI muziek kanaal.

 

LOL's

LOL's is een afkorting voor List of Links naar websites en muziek applicaties met betrekking op muziekeducatie in het basisonderwijs. De LOL's zijn een kant-en-klaar overzicht met verwijzingen naar websites met speelmateriaal. De overzichten zijn onderverdeeld in: 

Muziek - LOL's: een lijst naar websites met betrekking op muziekeducatie in het basisonderwijs

Zang - LOL's: een lijst naar websites met betrekking op zingen in het onderwijs

BiBu Muziek – LOL's: voor binnen-/buitenschoolse verbinding met verwijzingen naar websites met betrekking op deze verbinding

Muziek Apps: een lijst van apps met betrekking op muziekeducatie in het basisonderwijs.

 

Kleurplaat

Welke kinderliedjes zitten er verstopt in de kleurplaat?

Online muziekdocent

Registreer je gratis en doe zelf lekker mee tijdens korte mee-doe-filmpjes van een muziekdocent. Check onderstaande links:

Zing zo online (groep 3,4,5)
123zing
Team Talento

Stichting Oorkaan

Op de website van jeugdmuziekgezelschap Oorkaan.nl staan allerlei kleur-en knutselprojecten en spelletjes. Bv. een fluitje maken, karaoke zingen en kwartetspel maken etc.

Wil je een hoorspel beluisteren?
Wie weet ga je er daarna wel een met je klas maken!

Online leskanaal Phion

Op www.phion.nl/basislesmateriaal vind je allerlei gratis muzieklessen die gaan over (klassieke) muziek en het symfonieorkest. Ook vind je hier de lessen ter voorbereiding op een bezoek aan Phion. Alle lessen worden via LessonUp op het digibord gegeven. De lessen vragen weinig voorbereiding, zijn stapsgewijs opgebouwd, met muziekfragmenten en filmpjes, en staan vol leuke, actieve en leerzame opdrachten waarbij de creativiteit van de leerlingen centraal staat.

 

 Energizer

Hier vind je muzikale energieboosters van twee minuten van Ilse de Lange voor Meer Muziek in de Klas.

 Ableton

In deze (engelstalige) online omgeving krijgen kinderen online lesjes hoe je met sporen een muziektrack op kunt bouwen.

  • Heb je een vraag? Neem contact op met de Muzehof.
  • Vind ons leuk op facebook en blijf op de hoogte van onze nieuwtjes!