dansen en springen als je thuis bent

Ontdek thuis je talent - kinderen!

Thuiskunst kinderen

Ga lekker thuis aan de slag met kunst! Bezoek online musea, ga dansen, tekenen, knutselen...
Muzehof heeft van alles verzameld voor diverse leeftijden. Blijf in beweging en ontdek je talent thuis!

  • Allerlei kunsten om thuis te doen. Voor muziek kijk hier
  • Voor kinderen, ouders, docenten...

Ben jij een kunstaanbieder/ -docent en heb je een leuk idee? Meld je dan aan bij coördinator Petra Bennis.

De Vloot van Vaya

Michiel Bos is kunstdocent in het basisonderwijs en studeert daarnaast aan de Master Kunsteducatie van Artez in Zwolle. Met de Toonwerkplaats maakt hij lessen muziek, film en multimediakunst. ‘De vloot van Vaya’ is een kunstproject zonder enig winstoogmerk. Het is bedoeld om een bijdrage te leveren aan een mooi en verbindend weerzien in het basisonderwijs.

Eye Film Player

Bekijk online films uit de collectie van Eye Filmmuseum. Op de Eye Film Player vind je spraakmakende documentaires, Nederlandse speelfilms, internationale filmklassiekers en prachtige compilaties met beelden uit de collectie stille films. Ook kun je er unieke films uit de filmgeschiedenis bekijken die nergens anders online te zien zijn.
Dit is de link naar het gratis filmaanbod van Eye.

Ga mee op reis door de tijdlijn van Helene

Helene Kröller-Müllers unieke kunstverzameling legt de basis voor het museum zoals je dit nu kent. Vandaag ging de rubriek Tijdreizen van start. Vanaf nu neemt Isabelle Bisseling (onderzoeker) je aan de hand van de online Tijdlijn mee op reis door de museumgeschiedenis. Je ontdekt hoe Helenes passie voor kunst en natuur ontstond, welke kunst ze verzamelde en hoe haar museumdroom er uit zag. Tweewekelijks wordt een korte video op YouTube en IGTV geüpload. De eerste aflevering, Handelsgezind, is nu te zien. Naar Tijdreizen >>

Thuis in kunst

Nieuw op deze website is de pagina Thuis in kunst, waarin het museum met creatieve opdrachten naar je toe komt. Hier word je uitgedaagd om bijvoorbeeld je eigen beeldentuin te maken of een verrassend zelfportret. De opdrachten worden steeds aangevuld, dus er is altijd wat leuks te vinden. Trommel je huisgenoten op en ga samen aan de slag! Naar Thuis in kunst >>

 

De restauratie in beeld

Vanwege de beperkte opening van het museum heeft niet iedereen de tijdelijke presentatie met filmbeelden over de restauratie van Jardin d’émail (1974) van Jean Dubuffet kunnen zien. We hebben goed nieuws, de film is nu ook online te zien. In deze film is te zien hoe de ‘tuin in een tuin’ langzaam maar zeker in volle glorie wordt hersteld. Bij de film vind je ook een tijdlijn met de geschiedenis, realisatie en voorgaande restauraties van het werk. Naar de film >>

Verzameldrift

De een verzamelt badeendjes en de ander digitale Pokémons. Verzamelen is van alle tijden. Deze video, gemaakt voor de Digitale Scheurkalender voor Taalmaatjes, is ook heel erg leuk om met kinderen te kijken. Matthea Versteeg (medewerker educatie) neemt je mee langs een aantal kunstwerken uit Helenes verzameling. En wie weet begin je daarna ook met verzamelen! Kijk de video >>

Hockney - Van Gogh: The Joy of nature

Deze maand reisden drie Van Goghschilderijen uit onze collectie naar Houston: Boomstammen in het gras (1890), Dennenbomen bij zonsondergang (1889) en Wandelpad in de tuin van de inrichting (1889). In het Museum of Fine Arts is tot en met 20 juni 2021 Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature te zien, met in totaal tien werken van Van Gogh en vijftig werken van Hockney. De tentoonstelling was eerder te zien in het Van Gogh Museum en brengt de twee kunstenaars nu voor het eerst samen in de VS. Tijdens de reis is voor het eerst gebruik gemaakt van het mede door het museum ontwikkelde bevestigingssysteem T+ van Turtle. Met dit systeem zijn werken nu nog beter beschermd tegen trillingen bij kunsttransport. Lees meer over de tentoonstelling

Thuis in Kunst

Van kunst in de klas naar kunstlessen in huis. Dit is een verzamelplek voor online initiatieven van culturele organisaties. Speciaal voor kinderen die vanwege de coronacrisis thuisonderwijs krijgen. Deze website is een initiatief van NEOS.

Film in de klas

Wat zie je nou echt als je naar instastories, videoclips, series en films kijkt? Waarom trekt het zo je aandacht? Waarom snap je het zonder woorden? Zie meer en leer de taal van film spreken.

Muzikale escaperoom

Escaperooms zijn al jarenlang populair! De website Muziekinschool.net heeft een muzikale escaperoom gemaakt en is t/m 5 maart gratis te spelen! Vooral leuk voor groep 5, 6 en 7.

Klik hier voor de escaperoom.
Wachtwoord voor de leerlingen: opa

Mauritshuis thuiskunst voor kinderen

Kinderactiviteiten voor thuis van het Mauritshuis

Van Goghmuseum

Leer schilderen via YouTube als Van Gogh

Filmopdracht

Op zoek naar een korte filmopdracht die je gemakkelijk thuis kunt uitvoeren? In deze blog hebben we verschillende mogelijkheden verzameld; gewoon omdat het leuk is om met film bezig te zijn, of tegen de verveling.

Digitale kunstlessen

Kunstvakdocenten, kunstenaars, kunstinstellingen … iedereen draagt zijn steentje bij om kunst toegankelijk te maken nu we massaal thuis moeten blijven vanwege de corona-crisis. Er zijn bijvoorbeeld al allerlei online kunstlessen te volgen, maar wist je ook dat je thuis toegang hebt tot een aantal museumcollecties? KOO is gestart met het verzamelen en rubriceren van het digitale aanbod zodat je snel aan de slag kunt voor jezelf of met de kinderen. De verzamelbank zal steeds aangevuld worden met nieuw materiaal, dus houd deze site in de gaten!

"Pop Op" poppen-thuis-theaterworkshop

Workshop voor jong en oud op YouTube door Kim van Zeben. Knutsel je eigen poppen en maak je eigen show!

Fotostudio

Jouw eigen huis als fotostudio. Kijk hier de video:

Digitaal lesmateriaal kunstvakken

Verzameling van digitaal lesmateriaal voor de kunstvakken in PO en VO.

Cultuureducatie thuis

Voorbeelden en best practices online voor cultuureducatie thuis.

Rijksmuseum Online Lessen

Voor elke dag in de week een leuke kunstopdracht.

Pagina kunstgebouw

Hier een lijst met leuke kunstopdrachten en websites!

Spelen met letters

Zijn jouw kinderen nu thuis bezig met letters? Misschien hebben ze soms even geen zin in lezen of schrijven. Doe dan de volgende oefening met ze. Laat ze het alfabet vormen van bijvoorbeeld lucifers, paperclips, knoopjes, steentjes, zand of spijkers. Lukt het ze om hun eigen naam te vormen of een ander leesbaar woord? Door deze oefening leren kinderen goed te kijken naar de verschillende lettervormen en moeten ze ervoor zorgen dat hun letters leesbaar worden. Leuk om te doen en ook erg leerzaam.

Creatieve kronkels 

In verband met de huidige maatregelen rondom het corona-virus hebben wij besloten om nu al een aantal van deze Creatieve Kronkels met jullie te gaan delen. Je kunt deze namelijk niet alleen heel makkelijk in de klas doen, maar ook thuis. Zo kun je samen met je kinderen elke dag een creatief momentje inbouwen.

Online museum

De museumdeuren zijn gesloten, maar de verwondering laat zich niet stoppen! Steeds meer musea nemen je online mee het museum in. Maak bijvoorbeeld een virtuele wandeling door Museum Hilversum waar de tentoonstelling Zilveren Camera 2019 aan de muren hangt. Leer met een tutorial van het Rijks zelfportretten schilderen zoals Van Gogh dat deed. Leef je uit op de wekelijkse quarantaine doe-tips van het Groninger Museum (er staan er al twee online!). Of doe mee aan de Instagram-challenge Tussen Kunst en Quarantaine en maak je favoriete kunstwerk na met huis-tuin-en-keuken spullen.

Grote Broer

Grote Broer wil ook in deze ‘coronatijd’ kinderen laten kennismaken met diverse mooie vormen van kunsteducatie. Daarom hebben wij samen met onze creatieve workshopdocenten lesopdrachten ontwikkeld voor ouders. In de gratis lesopdracht geven we een concrete, complete en creatieve invulling voor thuis. De lesopdrachten zijn opgezet vanuit de verschillende kunstdisciplines en sluiten aan bij de standaard vakken op school. De opdrachten zijn écht gericht op de gezinssituatie. Elke opdracht is geschikt voor de onder-, midden- en bovenbouw. Het hele gezin kan er tegelijkertijd mee aan de slag! Hieronder vind je al enkele lesopdrachten, maar dit worden er komende weken nog tientallen meer! Lukt het niet de bestanden te openen of te downloaden? Kijk dan hier.

Kultuerfilter

Op deze pagina allerlei opdrachten die je kunt gebruiken om jouw leerlingen thuis te stimuleren om te voelen, te kijken, te bewegen en te maken in deze andere wereld-op-z’n-kop!

Cultuur oost

Online en offline educatief cultuuraanbod.

Verf maken

Wist je dat je zelf verf kunt maken? Extra handig, tijdens deze corona periode hoef je er ook niet voor de deur uit! De ingrediënten vind je namelijk in je eigen keuken. Beeldend docent Emanuelle van den Broek legt het uit én laat het je zien.

Chillen met kunst

Toolbox voor kunstbeschouwing en mindfullnessChillen met kunst laat je samen met kinderen vanuit aandacht kijken naar kunst.

Tips voor creatief thuisonderwijs

In ontregelende tijden, zoals nu, blijkt maar weer hoe belangrijk creativiteit is. Maar hoe stimuleer je creativiteit bij thuisonderwijs? Wij geven je graag een aantal tips. Verwerk de tips in het thuiswerk voor jouw leerlingen of geef ze door aan de ouders van jouw school.

Cultureel aanbod voor thuis

Waar kun je thuis vanaf de bank van genieten? Kies je favoriet uit 300 documentaires, wandel via virtual tours door verschillende musea, bekijk voorstellingen terug of pak er een muzikale opdracht bij.

Grote Broer

Grote Broer Kunsteducatie heeft samen met workshopdocenten gratis creatieve lesopdrachten en lesfilmpjes ontwikkeld voor ouders. De lesopdrachten sluiten aan bij de standaard vakken en zijn geschikt voor alle groepen. Ga dus snel een kijkje nemen op onze website!

Kunstles van docenten

Alle lessen, gegeven door professionele kunstdocenten, zijn gratis te gebruiken door basisschoolleraren. Het doel van de tutorials is om op een laagdrempelige manier de kunstvakken de klas in te krijgen. De kunstdocenten van Amphion laten graag zien hoe ‘eenvoudig’ je kunstopdrachten en oefeningen in kunt zetten in je dagelijkse lespraktijk.
Op de hoogte blijven van nieuwe tutorials? Abonneer je gratis op het YouTube kanaal ‘Amphion Educatie’.

Zes dansfilmpjes voor in de klas

Het CMK LAB De Kracht van Dans ontwikkelde zes dansfilmpjes met opdrachten en werkvormen die direct toepasbaar zijn in het onderwijs, opgezet om het proces en de ontwikkeling inzichtelijk te maken en de resultaten van een opdracht optimaal tot hun recht te laten komen. Hier staan alle dansfilmpjes

Mini Colleges met Jochem van Eijsden

Museum Arnhem beschikt over een grote collectie oude kunst. Wetenschappelijk onderzoeker Jochem van Eijsden van Museum Arnhem doet onderzoek naar deze historische kunstobjecten. Hij vertelt in een reeks mini colleges over de vondsten die hij doet tijdens zijn speurwerk van kunst tot 1900. Bekijk de video’s!

  • Heb je een vraag? Neem contact op met de Muzehof.
  • Vind ons leuk op facebook en blijf op de hoogte van onze nieuwtjes!