Doe Maar Mee Band in Kindermuziekweek

Vijfde editie Kindermuziekweek

Iedereen verstaat muziek tijdens vijfde editie Kindermuziekweek

8-3-2023

Kindermuziekweek

Vr 24 maart t/m zo 2 april 2023
WWW.KINDERMUZIEKWEEK.NL

Zin in Zappelin
Het tv-programma Zin in Zappelin (AVROTROS NPO3) staat maandag 27 maart in het teken van de Kindermuziekweek.

De vijfde landelijke editie van de Kindermuziekweek vindt plaats van 24 maart t/m 2 april 2023. Ruim 100 organisaties, van Het Concertgebouw tot een kinderdagverblijf en van het Rotterdams Philharmonisch Orkest tot een lokaal jeugdensemble, organiseren samen meer dan 350 activiteiten. Tienduizenden basisschoolleerlingen zullen tijdens het openingsfeest gezamenlijk het Kindermuziekweeklied Iedereen Verstaat Muziek zingen. Thema dit jaar is De wereld rond. De Kindermuziekweek is een initiatief van veertien grote Nederlandse organisaties uit de muzieksector. Zij slaan jaarlijks de handen ineen om alle kinderen in Nederland, inclusief Curaçao, (ruim) een week lang te laten genieten van het maken van én het luisteren naar (live) muziek. De Kindermuziekweek benadrukt het belang en de impact van muziek: het verbindt, het maakt blij en muziek maken kan altijd en overal.

De officiële opening wordt gehouden op vrijdag 24 maart vanaf 11.00 uur in Sporthal De Bhoele in het Gelderse Eerbeek. De presentatie van deze live YouTube-uitzending is in handen van vlogger Teun Peters. Er wordt verbinding gemaakt met andere locaties in Nederland waar de Kindermuziekweek losbarst. Een Doe Maar Mee Band bestaande uit maar liefst 300 kinderen treedt samen op met rapper Pjotr en zal de uitzending afsluiten met het Kindermuziekweeklied, dat op honderden scholen tegelijkertijd zal worden meegezongen.

Jeangu Macrooy
Een pop-up koor, bestaande uit honderd kinderen, verzorgt in de Grote Zaal van De Doelen de Rotterdamse aftrap van de Kindermuziekweek. Het kinderkoor wordt begeleid door musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en stadsbeiaardier Richard de Waardt. Special guest is Jeangu Macrooy, die samen met de kinderen zijn songfestivallied Birth of a new age zal zingen.

Kindermuziekweeklied
Robert Ramaker, vorig jaar winnaar van de Willem Wilmink publieksprijs, schreef het Kindermuziekweeklied Iedereen Verstaat Muziek en Luna, winnares van het Junior Songfestival 2022, zong de videoclip in. Educatiepartner 123ZING maakte bij het lied een wervelend lespakket waarmee basisscholen aan de slag kunnen: van zingen tot dansen tot meespelen. Bekijk en beluister Iedereen Verstaat Muziek en/of download het lied als MP3 via deze webpagina.

Doe Maar Mee Band
Kinderen kunnen zich aansluiten bij een van de Doe Maar Mee Bands die overal in het land worden opgericht. De bands, waar ook veelal professionele musici deel van uitmaken, zullen onder meer het Kindermuziekweeklied uitvoeren. Speciaal voor jeugd- en beginnersorkesten zijn diverse arrangementen gemaakt.

Gouden brievenbus
In Amsterdam plaatsen het Concertgebouw, het Muziekgebouw en de Nationale Opera & Ballet een gouden brievenbus in de hoofdentree. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen hun muziekwensen erin gooien. Bijvoorbeeld: ik wil graag op muziekles maar ook: ik wil een keer samen spelen met Janine Jansen. Op donderdag 6 april wordt bekend gemaakt welke drie wensen in vervulling gaan.

Trijntje Oosterhuis
Er is meer, nog veel meer. Zo maken de kinderen tijdens de workshop De prins en de sinaasappels bij de Nationale Opera & Ballet hun eigen opera en wordt er in Enschede een concert gehouden waaraan kinderen samen met hun sokpop kunnen meedoen. Trijntje Oosterhuis verzorgt samen met ZangExpress een workshop in de Stadsgehoorzaal in Leiden en in Oisterwijk brengt Monique Smit haar nieuwe KidsPop-theatershow op de planken. In orthopedagogisch kindercentrum De Elzengaard in Vught worden huiskamerconcerten gegeven.

Willem Wilminkprijs
Als afsluiter van de Kindermuziekweek wordt maandag 3 april in Muziekcentrum Enschede de Willem Wilminkprijs 2023, voor beste kinderlied, uitgereikt.

De Kindermuziekweek is een initiatief van Concert- en congresgebouw de Doelen, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Muziekgebouw aan ’t IJ, het Bimhuis, Het Concertgebouw, de Nationale Opera & Ballet, het Noord Nederlands Orkest, Wilminktheater Enschede, Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam, TivoliVredenburg, philharmonie zuidnederland, het Prinses Christina Concours, Muziekgebouw Eindhoven, Stichting Méér Muziek in de Klas en Jeugdtheaterbureau Vanaf2.

De Kindermuziekweek wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting STAP, BUMA Cultuur, het VSB Fonds, Stichting Janivo, Stichting de Weille Ogier, Stichting Elise Mathilde Fonds, de Freek en Hella de Jonge Stichting, het Mr. August Fentener van Vlissingen Fonds en alle deelnemers. 123ZING is educatiepartner.

  • Kosten mogen geen belemmering zijn.
    Klik hier voor meer informatie over tegemoetkoming leskosten.
  • Vind ons leuk op facebook en blijf op de hoogte van onze nieuwtjes!